Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Starosta pouze straší, sazku ani sportku obec zakázat nemůže

V boji za zachování hazardu v Holešově strašil zdejší starosta Pavel Svoboda (ODS) veřejnost nepravdivými informacemi. V souvislosti s připravovaným referendem o úplném zákazu hazardu ve městě Svoboda v deníku MF Dnes označil organizátory referenda za populisty a k tomu dále uvedl: „Nevím, jestli si uvědomují, že plošný zákaz se bude vztahovat i na sportku, sazku, sportovní sázky nebo mariáš."  

Organizátoři referenda požádali o stanovisko ministerstvo financí a úřednické vyjádření usvědčilo starostu z neznalosti či záměrné dezinformace. Úředníci posoudili otázku, která má být občanům v referendu položena, a jejich stanovisko je jednoznačné. Tato otázka se sazky a sportky vůbec nedotýká. Navíc ministerstvo financí sdělilo, že zákon obcím ani neumožňuje sazku a sportku regulovat, natož tyto hry zakázat. Podívejte se na celé stanovisko ministerstva financí.

Otázka, na kterou by občané měli v rámci chystaného referenda odpovědět, zní: „Požadujete, aby město Holešov zakázalo provozování loterií a sázkových her uvedených v § 2 písm. e), g), i), j), l), m) a n) a § 50 odst. 3, zákona o loteriích a jiných podobných hrách, t. j, zejména výherních hracích přístrojů a interaktivních videoloterijních terminálů, lokálních i centrálních loterních systémů, a jiných obdobných přístrojů na celém území města Holešova...?“

Sázení Sazky je přitom loterií podle § 2 písm. f) loterního zákona a sázení Sportky je loterií podle § 2 písm. c) loterního zákona a v otázce vůbec nefiguruje. „Otázka formulovaná v referendu se loterií podle § 2 písm. c) a f) loterního zákona nedotýká, a proto o těchto druzích loterií nemůže být v plánovaném referendu rozhodováno,“ potvrdil ve svém vyjádření ředitel odboru Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Karel Blaha.

Navíc zákon obcím vůbec neumožňuje sazku a sportku regulovat, natož pak zakázat. „…obec nemůže regulovat druhy loterií a jiné podobné hry, které nejsou uvedeny v § 50 odst. 4 loterního zákona (například hry Sazka a Sportka), protože takovou pravomoc ze zákona vůbec nemá,“ uvedl Blaha.

Starosta a donedávna ještě poslanec za ODS Pavel Svoboda se v roce 2011 angažoval v poslanecké sněmovně ve prospěch firem provozujících hazard. Jeden by řekl, že zákony s tímto tématem spojené zná dobře. Otázkou zůstává, proč si tak jednoduchá fakta neověřil a veřejnosti říká nepravdy. Byla to pouhá neprofesionalita nebo úmysl?

Jasný názor na to má jeden z předních odpůrců hazardu v České republice Matěj Holan. „Pan exposlanec ví, že sportku nikdo zakazovat nechce a ani podle současné legislativy nemůže. Obce mohou regulovat jen tvrdý hazard, tedy automaty a herny. Na regulaci lotýnky obce nástroje nemají, proto se není potřeba obávat, že byste si v Holešově nemohli vsadit Šťastných 10 či na Manchester United,“ uklidňuje občany Holan.

František Sovadina

Autor: František Sovadina | neděle 25.5.2014 8:35 | karma článku: 14,51 | přečteno: 732x
  • Další články autora

František Sovadina

Od bujarých večírků ke vládě strachu a arogance

Totální nekompetenci a naprostou disharmonii v manažerském řízení holešovské radnice prokázala současná vládní koalice pod taktovkou místní ODS. Za starostování Zdeňka Janalíka panoval všeobecně uvolněný režim, za Svobody naopak zavládla arogantní totalita. Společným jmenovatelem vlády ODS, ČSSD a Seifertovi TOP O9 pak byl všudypřítomný klientelismus.

6.10.2014 v 9:20 | Karma: 17,38 | Přečteno: 1900x | Diskuse| Ostatní

František Sovadina

Střet zájmů připravil Holešov o miliony

Proč holešovská radnice léta tolerovala předražený tisk městských novin a střet zájmů místostarosty Seiferta (TOP)? Kolik platí manželka místostarosty za vydávání soukromých novin, které tiskne stejná tiskárna jako obecní noviny? Proč jsou lidé za šetření peněz daňových poplatníků vyhazováni z holešovské radnice? Více článků o špinavých praktikách v Holešově najdete pod tímto odkazem.

5.10.2014 v 9:26 | Karma: 21,16 | Přečteno: 2684x | Diskuse| Ostatní

František Sovadina

Naivní program aneb Kdyby to náhodou někdo myslel upřímně

Myslíte si, že komunální politici pracují nezištně pro své voliče? Pak si v té naivní představě žijte dál. Všem komunálním politikům, kteří zcela náhodou myslí svá slova o službě voličům upřímně, předkládám naivní volební program, který by mohl výrazně zabránit korupci a klientelismu a v konečném důsledku výrazně ušetřit peníze daňových poplatníků. Inspirací mi bylo moje šestileté angažmá na Městském úřadu v Holešově.

14.9.2014 v 14:48 | Karma: 11,43 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Ostatní

František Sovadina

Holešovsko by mělo být po volbách zrušeno, chybět bude málokomu

Po kritice primitivní cenzury na stránkách nového Holešovska, kterou jsem uveřejnil i na blogu iDnes, se mě několik lidí zeptalo, jak si tedy vlastně představuji nezávislé radniční noviny. Jářku, povídám já – nijak. Slovní spojení nezávislé a radniční noviny je samozřejmě protimluv.

7.9.2014 v 16:20 | Karma: 12,75 | Přečteno: 1260x | Diskuse| Ostatní

František Sovadina

A co kdyby chtěli Irové založit na Moravě keltský stát

Už je to tady zase. Arabové bojují se Židy. A obě strany mají v mediálním světě vášnivé příznivce i odpůrce. Blízkovýchodní konflikt mě provází od doby, kdy jsem začal registrovat zprávy ze světa, tedy někdy od sedmdesátých let minulého století.

3.8.2014 v 13:43 | Karma: 12,25 | Přečteno: 791x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:13

Přímý přenos „Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1131x
Novinář, publicista. Zásadní kritik systému, který umožňuje zneužívat politickou moc k soukromým cílům. Ještě více než tato skutečnost mě však deptají pokrytecké řeči politiků na všech úrovních, kteří dnes a denně vydávají veřejný rozměr svého byznysu za službu veřejnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky