Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naivní program aneb Kdyby to náhodou někdo myslel upřímně

Myslíte si, že komunální politici pracují nezištně pro své voliče? Pak si v té naivní představě žijte dál. Všem komunálním politikům, kteří zcela náhodou myslí svá slova o službě voličům upřímně, předkládám naivní volební program, který by mohl výrazně zabránit korupci a klientelismu a v konečném důsledku výrazně ušetřit peníze daňových poplatníků. Inspirací mi bylo moje šestileté angažmá na Městském úřadu v Holešově.  

Že by ANO mohlo přinést tuto změnu? Bohužel se obávám, že pod touto veleúspěšnou marketingovou značkou by v letošních komunálních volbách dokázala uspět i skupina primátů.

Střet zájmů

Zastupitelé a radní nemohou dostávat od města ani městských firem zakázky. Kandidáti do voleb by si měli předem rozmyslet, jestli chtějí pracovat pro sebe nebo pro město. Jak nezávislé je asi rozhodování ředitele příspěvkové organizace, který stojí před dilematem, jestli má dát zakázku firmě člena rady? Tedy jednomu ze sedmi lidí, kteří mohou dotyčného pana ředitele odvolat.

Město by mělo zveřejnit jména radních či zastupitelů a konkrétní finanční částky, které byly proplaceny jejich firmám (případně firmám jejich rodinných příslušníků) za služby a práci pro města. To by se možná volič divil, jak výnosné je propojení práce pro město a vlastní kapsu.

Zastupitelstvo by mělo najít mechanismus, pomocí něhož bude bedlivě sledovat, jaké vazby mají dodavatelé města a městských firem na politické strany, jednotlivé radní a úředníky. Tyto vazby by byly zveřejňovány dříve, než bude o přidělení zakázky rozhodnuto.  

Informace o menších zakázkách bez výběrového řízení budou zveřejňovány automaticky. Zveřejněno bude jméno firmy, kolik zakázek a v jaké hodnotě firma dostala od města v minulosti. Součástí prezentace budou i další dostupné informace. Např. jestli byl majitel firmy nebo jeho rodinný příslušník na kandidátce některé strany, jestli je členem politické strany, případně další vazby na vedení města, úředníky atd.

Zastupitelé nemohou být zároveň řediteli městských organizací. Rozhodovat by měla odbornost a ne stranická příslušnost. Dovedete si snad představit, že by člen dozorčí rady ČEZ byl zároveň jejím generálním ředitelem?  Jenže ryba smrdí od hlavy. Stal by se současný tajemník Holešova tajemníkem a před tím ředitelem nemocnice, kdyby nebyl členem ODS?

Jednání zastupitelstva budou v přímém přenosu na internetu. Jednání rady budou v přímém přenosu na internetu, s výjimkou skutečností, jejichž zveřejnění by odporovalo zákonu. To zas bude keců o tom, jak to zákony neumožňují a jak je to všechno stráááášně složité a jak jen mi hloupí občané si to představujeme jako Hurvínek válku.

Výběrová řízení

Všechny smlouvy s externími firmami budou platit až ve chvíli, kdy budou kompletně zveřejněny na internetu.  Jestliže se to nějakému uchazeči o městskou zakázku nelíbí (třeba kvůli konkurenci), nikdo jej nenutí, aby s městem spolupracoval.  Součástí zveřejněných smluv budou i názvy subdodavatelů a podmínky, za kterých tyto subdodávky mají dělat.  (Rozsah dodávky, cena atd.)

O všech výběrových řízení bude veden záznam a následně zveřejněn na internetu. V záznamu bude uvedeno pořadí firem a důvod, proč bylo pořadí právě takové.  Součástí záznamu bude také krátké stanovisko firem, které ve výběrovém řízení neuspěly. Jestliže je majitel firmy nebo jeho rodinný příslušník na kandidátce politické strany (nemusí být nutně v zastupitelstvu), která je zastoupena v zastupitelstvu, je to pro posouzení kvality uchazeče o zakázku velké mínus.

Ve výběrových komisích nemohou být zároveň lidé, kteří jsou ve vzájemném vztahu nadřízený podřízený. Jak nezávisle asi rozhoduje obyčejný úředník, jehož nadřízený – vedoucí odboru, tajemník nebo (místo)starosta mají zájem na protlačení konkrétní firmy.

Ve výběrových komisích nebudou sedět úředníci ani volení zástupci, kteří podnikají v oblasti, která je předmětem soutěže.  To souvisí s tím, že úředníci by neměli podnikat vůbec, rozhodně ne v oboru, ve kterém na radnici rozhodují.

Úředníci

Starosta má právo vybrat si asistenta(ku) a možná tiskového mluvčí, když neumí mluvit. Na všechna ostatní místa budou vždy uspořádána výběrová řízení, budou transparentní a budou o nich vedeny řádné záznamy. Z nich bude jednoznačně zřejmé, jak výběrové řízení probíhalo a proč byl vybrán právě dotyčný uchazeč. Tyto záznamy budou na vyžádání přístupné ostatním uchazečům o konkrétní místo s tím, že jméno a adresa uchazečů budou začerněny.  Jestliže bude například přijat spoluhráč starosty z fotbalového oddílu na místo projektového manažera, pak musí vedení radnice jednoznačně doložit, že dalších třicet uchazečů o toto místo mu nesahalo ani po konec štulpen.

Zastupitelstvo přijme jasná a skutečně realizovatelná pravidla, podle kterých bude personální politiku činit výhradně tajemník (odborník bez politické příslušnosti) a vedoucí odborů, nikoliv členové rady a zastupitelstva. Dále se zastupitelstvo zaváže, že vedení města nebude zasahovat do personálních kompetencí ředitelů městských organizací.

Na městském úřadu nemohou pracovat rodinní příslušníci vedoucích představitelů města. To samé platí i o organizacích města.

Tajemník města nemůže být členem žádné politické strany.

Přísný zákaz podnikání úředníků města (včetně tajemníka), zejména pak v oblastech, ve kterých tito úředníci konají rozhodnutí. 

Tož tak nějak by to mělo být. Ale nebude. V Holešově jistě ne, zůstanou-li u moci současné strany vládnoucí koalice. Na základě otevřených i zákulisních informací mám velké pochyby o tom, že by tuto realitu mohla zásadním způsobem změnit skupina lidí, která v Holešově kandiduje pod hlavičkou ANO.  Bohužel se však obávám, že tato aktuálně veleúspěšná marketingová značka by dokázala letos na podzim vytáhnout k moci a penězům klidně i skupinu primátů.

František Sovadina

 

 

Autor: František Sovadina | neděle 14.9.2014 14:48 | karma článku: 11,43 | přečteno: 1059x
  • Další články autora

František Sovadina

Od bujarých večírků ke vládě strachu a arogance

Totální nekompetenci a naprostou disharmonii v manažerském řízení holešovské radnice prokázala současná vládní koalice pod taktovkou místní ODS. Za starostování Zdeňka Janalíka panoval všeobecně uvolněný režim, za Svobody naopak zavládla arogantní totalita. Společným jmenovatelem vlády ODS, ČSSD a Seifertovi TOP O9 pak byl všudypřítomný klientelismus.

6.10.2014 v 9:20 | Karma: 17,38 | Přečteno: 1900x | Diskuse| Ostatní

František Sovadina

Střet zájmů připravil Holešov o miliony

Proč holešovská radnice léta tolerovala předražený tisk městských novin a střet zájmů místostarosty Seiferta (TOP)? Kolik platí manželka místostarosty za vydávání soukromých novin, které tiskne stejná tiskárna jako obecní noviny? Proč jsou lidé za šetření peněz daňových poplatníků vyhazováni z holešovské radnice? Více článků o špinavých praktikách v Holešově najdete pod tímto odkazem.

5.10.2014 v 9:26 | Karma: 21,16 | Přečteno: 2684x | Diskuse| Ostatní

František Sovadina

Holešovsko by mělo být po volbách zrušeno, chybět bude málokomu

Po kritice primitivní cenzury na stránkách nového Holešovska, kterou jsem uveřejnil i na blogu iDnes, se mě několik lidí zeptalo, jak si tedy vlastně představuji nezávislé radniční noviny. Jářku, povídám já – nijak. Slovní spojení nezávislé a radniční noviny je samozřejmě protimluv.

7.9.2014 v 16:20 | Karma: 12,75 | Přečteno: 1260x | Diskuse| Ostatní

František Sovadina

A co kdyby chtěli Irové založit na Moravě keltský stát

Už je to tady zase. Arabové bojují se Židy. A obě strany mají v mediálním světě vášnivé příznivce i odpůrce. Blízkovýchodní konflikt mě provází od doby, kdy jsem začal registrovat zprávy ze světa, tedy někdy od sedmdesátých let minulého století.

3.8.2014 v 13:43 | Karma: 12,25 | Přečteno: 791x | Diskuse| Ostatní

František Sovadina

Ať děti pijí a holky se legálně prodávají, bude na sport a kulturu

Děti by měly mít možnost pít alkohol již od patnácti, možná od čtrnácti let. Taky by konečně mohli politici legalizovat bez jakýchkoliv omezení prostituci. Jo a u těch drog už by taky měla povolit stavidla. Proč by se nemohly v centru měst legálně prodávat nějaká ta marihuana či oblíbený „perníček“?

13.7.2014 v 16:35 | Karma: 14,70 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhodlala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1131x
Novinář, publicista. Zásadní kritik systému, který umožňuje zneužívat politickou moc k soukromým cílům. Ještě více než tato skutečnost mě však deptají pokrytecké řeči politiků na všech úrovních, kteří dnes a denně vydávají veřejný rozměr svého byznysu za službu veřejnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky