Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Od bujarých večírků ke vládě strachu a arogance

Totální nekompetenci a naprostou disharmonii v manažerském řízení holešovské radnice prokázala současná vládní koalice pod taktovkou místní ODS. Za starostování Zdeňka Janalíka panoval všeobecně uvolněný režim, za Svobody naopak zavládla arogantní totalita. Společným jmenovatelem vlády ODS, ČSSD a Seifertovi TOP O9 pak byl všudypřítomný klientelismus.  

Otázkou zůstává, jestli dokáže tento stav změnit hnutí ANO. Už dnes má toto uskupení s mesiášskými sklony na své holešovské kandidátce minimálně jednoho zástupce firmy, která díky klientelismu dlouhá léta slušně profitovala na veřejných financích. Navíc samotný šéf holešovského ANO Radek Doležel, jehož rodinný minigolfový klub dostává od města pravidelné dotace, tancuje ohledně střetu zájmů na velmi tenkém ledě.

Ode zdi ke zdi

Za starostování Zdeňka Janalíka se konaly na radnici pravidelné bujaré večírky, kterých se účastnila značná část úředníků. Tyto oslavy všeho druhu začínaly často hluboko v pracovní době a končily v pozdních hodinách. Ze zákazu požívání alkoholických nápojů na pracovišti si nikdo moc nedělal, protože jeho konzumace probíhala většinou za aktivní účasti starosty a hlavně jeho místostarostů. Tímto však v žádném případě nechci panu Janalíkovi upírat celou řadu evidentních přínosů pro město, které zanechal při správě města, navzdory tuhé kazajce holešovských kmotrů.

Po příchodu Pavla Svobody se situace dramaticky obrátila. Řízení úřadu ovládly arogance, všudypřítomný strach a ponižování zaměstnanců. Styl starosty a šéfa úřadu Fuita (ODS) se nápadně podobá. Jako by se tihle dva mocní účetní inspirovali u jednoho z protěžovaných partnerů města, holešovského velkopodnikatele, jehož neomalené zacházením s vlastním personálem je vcelku pověstné.

Dřívější mnohdy až velmi těsný a neformální vztah mezi částí úředníků a vedením města nahradilo totální odcizení a strach. Nový starosta pod vlivem svých komunikačních limit a arogantního stylu vygradoval celou řadu sporů do ostrých konfliktů a dusné atmosféry, a to nejen uvnitř úřadu, ale především na půdě zastupitelstva.

Já na bráchu, brácha na mě

Oba tyto extrémní způsoby řízení však měly společného jmenovatele. Tím byl léta pěstovaný klientelismus, především pod taktovkou ODS.  Za Otty, Janalíka i Svobody (všichni starostové za ODS) byl vztah mezi jistou částí podnikatelů a městem velmi těsný. Byla to náhoda, že exstarosta Otta odešel po skončení svého mandátu pracovat do jisté firmy, která dlouhá léta spolupracovala s městem? Aby toho nebylo málo, celou řadu zakázek města nebo městských organizací dostávali pravidelně i samotní zastupitelé, nutno podotknout, že nejen za ODS. Vrcholem neomaleného klientelismu pak bylo, když opakované zakázky od města či městských organizací dostávala a stále ještě dostává přímo firma radního za ODS.

Ryba smrdí od hlavy

Úředníci i radní zároveň podnikali v oblastech, v nichž činili za samosprávu i státní správu rozhodnutí.  Jak známo, ryba smrdí od hlavy. Současný tajemník, jehož hlavní kvalifikací pro tuto funkci byla stranická průkazka ODS, vedle řízení úřadu také podniká v oblasti účetnictví. Paradoxní je, že ve stejné oblasti podnikají tři ze sedmi členů rady, přičemž ještě donedávna starosta Svoboda zaměstnával dvě členky rady města ve své soukromé firmě. Jaká asi mohla být jejich nezávislost? Přidáme-li k tomu čtvrtého radního za ODS, jehož stavební firma dostává pravidelně od města zakázky, je obrázek o poměrech na radnici ucelený.

Kvalifikace kamarád

Za Janalíka i Svobody nalezla na městském úřadu i ve společnostech města útočiště celá řada lidí, jejichž nejvyšší kvalifikací byla skutečnost, že patřili ke správné politické straně, nebo byli kamarádi či dokonce rodinnými příslušníky některého z představitelů města.

Ze svých míst byli naopak vyhazování lidé se vzděláním, praxí i dobrou pověstí. Nahradili je loajální zaměstnanci často bez potřebného vzdělání, jejichž hlavní kvalifikací bylo dobré krytí ze strany některého z volených představitelů města.

Infikace parlamentem

Tento silný klientelistický systém v nejvyšších patrech holešovského společenského života byl budován dlouhá léta. Jeho hlavními protagonisty byly podobně jako na celorepublikové úrovni především ODS a ČSSD. V podmínkách Holešova k nim musíme přidat ještě politicky těžko uchopitelné uskupení Rudolfa Seiferta (dnes TOP 09), ale i jedince z dalších politických stran. K zavedení tohoto klientelistického systému bezesporu přispělo i výjimečné napojení Holešova na vyšší politická patra. Z hlediska poměru k počtu obyvatel měl Holešov v rámci České republiky možná nejpočetnější zastoupení v parlamentu, ale například i v krajském zastupitelstvu.  Bylo by iluzorní se domnívat, že prostřednictvím těchto početných kanálů nedošlo k infikování maloměsta pokleslými praktikami celostátní politiky.

ANO s otazníky

Osobně jsem však velmi skeptický k tomu, že případný úspěch hnutí ANO v Holešově by mohl tento stav zásadním způsobem změnit. Už nyní probleskují zprávy, podle kterých ANO nevylučuje budoucí velmi pragmatickou koalici s ODS či ČSSD. Jestliže se k této spolupráci podnikatel Konečný a velmi dobře informovaný úředník Doležel (lídři hnutí ANO) přihlásí, pak se také přihlásí ke klientelistickému systému, který v Holešově panuje. A jestliže se hnutí ANO v budoucnu k některé části současné vládnoucí v Holešově přihlásí, popře všechny teze, které už dlouhé měsíce vehementně hlásá Andrej Babiš a jeho kolegové. A potvrdí tak předpovědi mnohých, že totiž pro řadu protagonistů na místní úrovni slouží ANO pouze jako spolehlivý výtah k moci, vlivu a v konečném důsledku k získávání peněz z veřejných rozpočtů. Tedy nic nového pod sluncem.

František Sovadina

Autor: František Sovadina | pondělí 6.10.2014 9:20 | karma článku: 17,38 | přečteno: 1900x
  • Další články autora

František Sovadina

Střet zájmů připravil Holešov o miliony

Proč holešovská radnice léta tolerovala předražený tisk městských novin a střet zájmů místostarosty Seiferta (TOP)? Kolik platí manželka místostarosty za vydávání soukromých novin, které tiskne stejná tiskárna jako obecní noviny? Proč jsou lidé za šetření peněz daňových poplatníků vyhazováni z holešovské radnice? Více článků o špinavých praktikách v Holešově najdete pod tímto odkazem.

5.10.2014 v 9:26 | Karma: 21,16 | Přečteno: 2684x | Diskuse| Ostatní

František Sovadina

Naivní program aneb Kdyby to náhodou někdo myslel upřímně

Myslíte si, že komunální politici pracují nezištně pro své voliče? Pak si v té naivní představě žijte dál. Všem komunálním politikům, kteří zcela náhodou myslí svá slova o službě voličům upřímně, předkládám naivní volební program, který by mohl výrazně zabránit korupci a klientelismu a v konečném důsledku výrazně ušetřit peníze daňových poplatníků. Inspirací mi bylo moje šestileté angažmá na Městském úřadu v Holešově.

14.9.2014 v 14:48 | Karma: 11,43 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Ostatní

František Sovadina

Holešovsko by mělo být po volbách zrušeno, chybět bude málokomu

Po kritice primitivní cenzury na stránkách nového Holešovska, kterou jsem uveřejnil i na blogu iDnes, se mě několik lidí zeptalo, jak si tedy vlastně představuji nezávislé radniční noviny. Jářku, povídám já – nijak. Slovní spojení nezávislé a radniční noviny je samozřejmě protimluv.

7.9.2014 v 16:20 | Karma: 12,75 | Přečteno: 1260x | Diskuse| Ostatní

František Sovadina

A co kdyby chtěli Irové založit na Moravě keltský stát

Už je to tady zase. Arabové bojují se Židy. A obě strany mají v mediálním světě vášnivé příznivce i odpůrce. Blízkovýchodní konflikt mě provází od doby, kdy jsem začal registrovat zprávy ze světa, tedy někdy od sedmdesátých let minulého století.

3.8.2014 v 13:43 | Karma: 12,25 | Přečteno: 791x | Diskuse| Ostatní

František Sovadina

Ať děti pijí a holky se legálně prodávají, bude na sport a kulturu

Děti by měly mít možnost pít alkohol již od patnácti, možná od čtrnácti let. Taky by konečně mohli politici legalizovat bez jakýchkoliv omezení prostituci. Jo a u těch drog už by taky měla povolit stavidla. Proč by se nemohly v centru měst legálně prodávat nějaká ta marihuana či oblíbený „perníček“?

13.7.2014 v 16:35 | Karma: 14,70 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1131x
Novinář, publicista. Zásadní kritik systému, který umožňuje zneužívat politickou moc k soukromým cílům. Ještě více než tato skutečnost mě však deptají pokrytecké řeči politiků na všech úrovních, kteří dnes a denně vydávají veřejný rozměr svého byznysu za službu veřejnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky