Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KK

II.pokračování....

Chtěl bych také poopravit představu, že pod hlavičkou MH zaznívají jenkoncerty "vážné" hudby. Jsem velkým zastáncem toho, že hudba je jenjedna, vyrůstá ze stejných kořenů a navzájem se klasika, jazz, folklór irocková hudba ovlivňují a inspirují. Proto na koncertech MH vystoupili takovíinterpreti jako Dan Bárta, Iva Bittová, Marián Varga a Collegium Musicum,Bratři Ebenové, Ondřej Havelka a Melody Makers, Zuzana Lapčíková, ClarinetFactory , Epoque quartet, Tomáš Kočko.

Mám radost i z toho, že v přemíře nabídek, které Česká televize má, sidva koncerty v Holešově vybrala, natočila a jeden z nich dokonce odvysílala o Vánocích v hlavním vysílacímčase. 

                Přiznám se Ti, žejá mám pro vedení holešovské radnice posledních let velký obdiv -  jít do toho, odkoupit zámek, postupně jejrenovovat, když muselo být jasné, kolik obtíží to přinese, je hodno uznání.  Ale i toto všechno by bylo málo, kdyby typrostory zůstaly mrtvé. Trefně to vystihla Helena Havlíková v článku, kterývyšel v Lidových novinách 30. září 2011, s výmluvným titulkem: Osvícená holešovská radnice. Nechci tímvším říct,  že v Holešově je dobrá jen MUSICA.Byla by to nehoráznost, naprostý nesmysl. Život takového města je různorodámozaika aktivit. Holešov však má, oproti jiným městům, která se složitě snažípřilákat pozornost, jednu velkou výhodu -  ojedinělý zámek. MUSICAHOLEŠOV se nesnaží o nic míň než dosáhnout kvality tohoto výjimečného místa.

0 0
možnosti
KK

pokračování......

Jen pár příkladů... Na konci listopadu minulého roku vyšlo několiknadšených článků a recenzí na pražský koncert mimořádné české zpěvačky MartinyJankové, žijící ve Švýcarsku. Jen lidé v Holešově věděli, že ten stejný koncertmohli jako jediní mimo Prahu slyšet o 3 dny dřív za třetinovou cenu lístku nežbyla v Praze.  Mimochodem,"dostat" Martinu Jankovou do Holešova, tedy skloubit její koncertní kalendářtrvalo 3 roky. Na prvním ročníku vystoupila Magdalena Kožená, hvězda opravdumezinárodního formátu. Itinerář jejího tehdejšího evropského turné je, myslím,docela výmluvný - Stockholm, Amsterdam, Hamburk, Berlín, Mnichov, Vídeň,Holešov. Cena vstupenky byla sotva poloviční toho, co zaplatí její posluchači vPraze. V září vystoupil v Holešově jeden z nejlepších evropských komorníchorchestrů - Streicheracademie Bozen a s cenou vstupenky to bylo stejné. Kdyžpoužiji sportovní terminologii - tak na MH vystupují hudebníci, kteří hrají, ato doslova, Ligu mistrů a my je nejen do Holešova dostaneme, ale platíme jakobychom šli na ligu českou.

MUSICA HOLEŠOV má víc podob. Pořádá i koncerty pro školy. Na ten, cojsme dělali s houslistou Pavlem Šporclem, přijel i autobus dětí z prosluléhosoukromého gymnázia Petra Kellnera Open Gate z Babic u Prahy. Nevím, proč byškola, která má v podstatě neomezené možnosti a může si vše dopřát ve svémareálu, vypravovala autobus se studenty do 300 km vzdáleného města, kdyby natakové akci neshledala něco mimořádného.

0 0
možnosti
KK

Byly doby, Františku,kdy jsme se na ZŠ jako spolužáci vídali denně. Naopak v posledních letech se vidímezřídka, možnost popovídat si o věcech, jako je třeba MUSICA HOLEŠOV, tak není. Byljsem jedním z těch, kdo festival zakládali a funguji jako jeho hudebnídramaturg. Proto bych rád reagoval na Tvůj článek a pokusil se zodpovědětotázky, které máš.

                Začnu tradicí.Koncerty MUSICY HOLEŠOV navazují na historii a tradici zámeckých koncertůzaloženou v roce 1731 hrabětem Františkem Antonínem z Rottalu. Je tomu tedypřes 280 let, co tento aristokrat nechal přebudovat a nákladně přestavět hlavnísál zámku do podoby blízké té dnešní - za jediným účelem, pro pravidelnéprovádění divadelních představení a především oper. Ty sochy atlasů na stěnáchsálu nejsou jen architektonickou ozdobou, ale sloužily jako doplněk k tehdypopulárním operním produkcím s antickou tématikou. Hudebníci ze stáléhoorchestru na zámku neměli statut služebných, jako tomu bylo na jiných panskýchsídlech, ale třeba dirigent, slavný Ignaz Holzbauer měl titul dvorníhohraběcího skladatele. Což v té době bylo vyhrazeno většinou jen dirigentovi ucísařského dvora. Tím dlouhým popisem chci jen říct, že politická prestiž atomu odpovídající úroveň hudebního a kulturního života na holešovském zámku tédoby byla mimořádná. Hudba na holešovský zámek prostě patří, je s jeho dějinami nerozlučně spjatá. To, že ta tradicebyla někdy z různých důvodů přerušena, je samozřejmě fakt. Ale možná vzdáleně,mi to připomíná paralelu se sokolským hnutím. Sokoly po roce 1990 určitě nikdoneobviňoval, že spadli z nebe. Spíše byla snaha jim pomoci v navázání tam, kdebyla jejich činnost přerušena.

                Otázka financí.Bohužel, nikde na světě při podobných aktivitách ( a nejedná se jen o koncertyklasické hudby) nepokryje prodej vstupenek celkové náklady. Většinou se topohybuje mezi 10 až 20%. Snad mohu říct, že i díky tomu, že se s mnohýmiúčinkujícími osobně dobře znám, daří se domluvit podmínky vystoupení proHolešov velmi výhodně. Jen pár příklad

0 0
možnosti
FS

Pochopil jste to špatně. Chtěl jsem tím napsat, že jsou v Holešově desítky organizací s dlouholetou činností a stovkami členů a dostávají ze zmíněného Fondu dotace většinou pouze v řádu desítek tisíc korun, zatímco Musica Holešov nemá žádnou tradici a je zaměřena na velmi úzké publikum a přesto dostává zdaleka nejvíce peněz. Proč? Ono zasvěcení to samozřejmě vědí. Ta romská problematika v tom byla jen jakýsi vedlejší produkt, protože můj článek navazoval na text z týdeníku 5plus2, kde se zaměřili právě na činnsos Jednoty bratrské a její pomoc malým cikánkům.

0 0
možnosti
Foto

J69a32n17a 69M22a69j29o90v51á

11. 5. 2014 18:28

Prostě se Vám ti romové hodili kvůli čtenosti, co?

Protože jinak je to našroubováno zcela neorganicky.

0 0
možnosti
Foto

Neexistuje žádný statek, ale ani služba, která by si zasloužila být hrazená z uloupených peněz (daní) a to ani  pokud se jedná o hazard.

0 0
možnosti
VH

Jestli vám dobře rozumím, cikánské obyvatelstvo z našich peněz dostává málo na sociálních dávkách. Proto jsou jedinou úzkou skupinou lidí, kteří si zaslouží další podporu. Kultura může jít do háje?

  Nebo jsem vám rozuměl špatně? V čem?

2 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1131x
Novinář, publicista. Zásadní kritik systému, který umožňuje zneužívat politickou moc k soukromým cílům. Ještě více než tato skutečnost mě však deptají pokrytecké řeči politiků na všech úrovních, kteří dnes a denně vydávají veřejný rozměr svého byznysu za službu veřejnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky